Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΙΡΕΝΑ ΣΕΝΤΛΕΡ (πρόσωπα)

Ιρένα Σέντλερ, μια απίστευτη ιστορία: "Ο κόσμος δεν έγινε τώρα κακός.... πάντα ήταν".

 Η Ιρένα Σέντλερ ( Irena Sendlerowa) γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 15 Φεβρουαρίου 1910. Ο πατέρας της ήταν γιατρός και πέθανε από τύφο, τον οποίο κόλλησε επειδή κούραρε ασθενείς με τύφο που άλλοι συνάδερφοί του δεν δεχόντουσαν στα ιατρεία τους. Μετά το θάνατό του,( επειδή πολλοί από τους ασθενείς του ήταν Εβραίοι) η εβραική κοινότητα της Πολωνίας αποφάσισε να αναλάβει τα έξοδα των σπουδών της Ιρένα.

 Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η Ιρένα εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας ως ειδική υδραυλικός υπονόμων.
Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό. Η Ιρένα "δούλευε" για τη Zegota (την πολωνική οργάνωση για τη διάσωση των Εβραίων).
Η Ιρένα έβγαζε λαθραία βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης  της ή σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της τα μεγαλύτερα παιδιά.
Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι της άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο.
Οι φαντάροι, φυσικά, δεν ήθελαν πάρε-δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους/ήχους που έκαναν τα βρέφη/παιδιά!
Στο διάστημα που το έκανε αυτό, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει 2.500 παιδιά και βρέφη.

Τα παιδιά αυτά, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν.

Το 1943 συνελήφθη από τη Gestapo και οι ναζί τη χτύπησαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν και τα χέρια και τα πόδια. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η Zegota κατάφερε να την σώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λίγο πριν την εκτελεσή της.

Η Ιρένα κράτησε ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει και το φύλαξε σ΄ένα γυάλινο βάζο που έθαψε κάτω από ένα δέντρο στην αυλή της.
Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και  να επανενώσει τις οικογένειες.Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πεθάνει στους θαλάμους αερίων.

Η Ιρένα το 2005 σε συνάντηση με κάποια από τα παιδιά που είχε σώσει στη Βαρσοβία


Το 2007, η Ιρένα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Δεν επελέγη!!!
Ο Πρόεδρος Ομπάμα το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν γίνει Πρόεδρος, για την εργασία του ως "οργανωτής κοινότητας" για το ACORΝ...
και ο Αλ Γκορ το κέρδισε το 2007, για ένα φιλμ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης...

Η Ιρένα Σέντλερ πέθανε στη Βαρσοβία στις 12 Μαίου 2008.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου